Nadutost i gasovi
OSEĆATE SE NADUTO?
Gasovi u stomaku
Stvaranje gasova je normalan deo procesa varenja. Međutim, prekomerno nakupljanje gasova u crevima dovodi do neprijatnog nadimanja gde je stomak tvrd i naduven “kao balon”. Kako gasovi putuju kroz creva može se pojaviti i bol koji se premešta sa iz jednog dela stomaka u drugi.
Tako nastaju i neprijatni zvuci i neprijatni mirisi, osećaj teskobe i nelagodnosti i otežano obavljanje fizičkih aktivnosti. Pored osećaja pritiska, bola i napetosti, problem je i estetske prirode. Usled nakupljanja gasova u stomaku struk je proširen pa se stiče utisak da je osoba dobila par kilograma.
Šta može izazvati nadimanje?
Prejedanje, gutanje vazduha tokom obroka, žvakanje žvake, pušenje, neke namirnice koje jedemo, emocionalni stres, kao i određena medicinska stanja mogu da prouzrokuju stvaranje veće količine gasova.
Ipak, najčešći uzrok prekomernog stvaranja gasova je ishrana. Hrana se primarno vari u tankom crevu, a ono što tu ostane nesvareno se dalje u debelom crevu fermentiše pod dejstvom bakterija i gljivica. Nusprodukti tog procesa su, između ostalog, i gasovi ugljen-dioksid, vodonik i metan.
Namirnice koje su česti uzroci nadimanja i koje treba izbegavati su: namirnice bogate rastvorljivim vlaknima (grašak, pasulj, boranija, ovsene mekinje, većina voća), povrće koje sadrži šećer melitrozu (kupus, prokelj, špargla, brokoli), cela zrna nekih žitarica, mleko i mlečni proizvodi (laktoza), hrana sa visokim udelom masti, zaslađena pića, gazirana pića, sastojci poput sorbitola i manitola (koji se mogu naći u sugar-free proizvodima).
Bolesti digestivnog sistema kao što su čir, gastritis, Kronova bolest, celijakija, bulimija ili anoreksija, dijabetes, ulcerativni kolitis, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), autoimunski pankreatitis, peptični ulkus, sindrom nervoznih creva, nedostatak enzima pankreasa ili intolerancija na gluten često su praćene bolovima i nadimanjem stomaka
Kako ublažiti tegobe?
Prvi korak su izmene u ishrani i izbacivanje namirnica koje kod vas uzrokuju nadimanje. Kada osetite nadutost, zapišite šta ste pojeli u proteklih par sati. Tako ćete vremenom moći da utvrdite koje namirnice vam smetaju.

Jedite više manjih obroka u toku dana. Pokušajte da jedete pet do šest malih obroka dnevno umesto tri veća.

Žvaćite! Izbegavajte da radite bilo šta što može povećati količinu vazduha koji gutate, izbegavajte žvake i cigarete.

Budite fizički aktivni. Vežbanje pomaže u oslobađanju zarobljenog gasa i eliminaciji bola. Jedan od načina da se izbegne stvaranje gasova je hodanje posle obroka, a ako postoji i bol, od koristi može biti preskakanje konopca ili trčanje.

Čaj od nane ili đumbira dobro su rešenje za bolje varenje. Preporučuje se dodati u jela začinsko i lekovito bilje koje reguliše rad creva: komorač, đumbir, nanu, kamilicu ili lovorov list.
Da li je ovo stanje opasno?
Stvaranje gasova može biti bolno, ali nije opasno. U većini slučajeva promene životnog stila i ishrane su dovoljne da se problem u potpunosti eliminiše. Međutim, ukoliko se i pored svih mera simptomi ne povuku ili su praćeni dodatnim tegobama kao što su mučnina, povraćanje, prisustvo krvi u stolici, dijareja ili zatvor potrebno je javiti se lekaru kako bi se isključilo postojanje neke prikrivene bolesti.