Šta može izazvati nadimanje?
Prejedanje, gutanje vazduha tokom obroka, žvakanje žvake, pušenje, neke namirnice
koje jedemo, emocionalni stres, kao i određena medicinska stanja mogu da
prouzrokuju stvaranje veće količine gasova.
Ipak, najčešći uzrok prekomernog stvaranja gasova je ishrana. Hrana se primarno
vari u tankom crevu, a ono što tu ostane nesvareno se dalje u debelom crevu
fermentiše pod dejstvom bakterija i gljivica. Nusprodukti tog procesa su, između
ostalog, i gasovi ugljen-dioksid, vodonik i metan.
Namirnice koje su česti uzroci nadimanja i koje treba izbegavati su: namirnice
bogate rastvorljivim vlaknima (grašak, pasulj, boranija, ovsene mekinje, većina voća),
povrće koje sadrži šećer melitrozu (kupus, prokelj, špargla, brokoli), cela zrna nekih
žitarica, mleko i mlečni proizvodi (laktoza), hrana sa visokim udelom masti, zaslađena
pića, gazirana pića, sastojci poput sorbitola i manitola (koji se mogu naći u sugar-free
proizvodima).
Bolesti digestivnog sistema kao što su čir, gastritis, Kronova bolest, celijakija, bulimija
ili anoreksija, dijabetes, ulcerativni kolitis, gastroezofagealna refluksna bolest (GERB),
autoimunski pankreatitis, peptični ulkus, sindrom nervoznih creva, nedostatak enzima
pankreasa ili intolerancija na gluten često su praćene bolovima i nadimanjem stomaka